Aromatherapie

U kunt bij mij terecht voor massages met een therapeutische massageolie en voor aromatherapeutische zelfzorg- en cosmetische producten.

  • Aromatherapeutische massage:

U wordt gemasseerd met een massageolie die specifiek op uw wensen en klachten afgestemde etherische oliën bevat

  • Gezichtscrème, handcrème, bodybutter, massageolie voor thuisgebruik
  • Inhalator met etherische oliën voor verkoudheid, verstopte neus etc.
  • Roller (15 ml of 30 ml) met etherische oliën opgelost in parfumalcohol en hydrolaat, met bijvoorbeeld opwekkende, rustgevende of concentratieverhogende werking, of anti-muggen (kan ook in klein sprayflesje)
  • Druppelflesje (10 ml) basisolie met hoog concentraat etherische oliën, bijvoorbeeld gericht op voetschimmel, uitslag of andere huidklachten
  • Blikje of potje zalf voor kleine wondjes en insectenbeten (ook geschikt voor kinderen)
  • Lekker-slapen-spray (100 ml) voor kinderen, gemaakt van hydrolaten (veilig voor elke leeftijd). Voor kinderen die moeite hebben met in- en/of doorslapen.

De bovengenoemde producten worden op bestelling gemaakt, na voorafgaande geurvoorkeurentest, en afgestemd op uw type huid en/of specifieke klachten. De prijs van aromatherapeutische producten varieert naargelang de hoeveelheid (verschillende mogelijkheden), de gebruikte basisolie of -oliën en de gewenste etherische olie. Een product met bijvoorbeeld rozenolie zal veel duurder zijn dan een product met citrusoliën of lavendelolie.

Toepassingen

De krachtige werkstoffen van de etherische oliën kunnen in de aromatherapie op verschillende gebieden ingezet, zoals:

– hart- en vaatstelsel (bloeddrukverhogende en bloeddrukverlagende oliën)

– huid en haar

– luchtwegen

– psyche

– spieren en gewrichten

– spijsvertering

– zenuwstelsel

Wat is aromatherapie

Aromatherapie is het gebruik van etherische oliën (ook wel essentiële oliën genoemd) voor therapeutische toepassingen. Aromatherapie is complex omdat de toepassing van etherische oliën de nodige kennis en vaardigheden vereist. In instellingen in de gezondheidszorg wordt aromatherapie onder de noemer “aromazorg” steeds vaker toegepast vanwege de helende, antiseptische en verzorgende werking van etherische oliën. Aromatherapie is zeker niet zweverig. In Frankrijk is al in de 20e eeuw een medisch gerichte vorm van aromatherapie ontstaan, waarbij etherische olie als alternatieve geneeswijze wordt ingezet op grond van de fysiologische effecten van geïdentificeerde inhoudsstoffen in etherische oliën. In Frankrijk heeft dan ook een groot aantal apotheken een uitgebreid assortiment aan aromatherapie-middelen. Ook in Nederland is aromatherapie in opkomst en groeit de bekendheid daarvan. Zo hebben steeds meer mensen een aromadiffuser in huis, waarin ze etherische olie verdampen.

Wat is etherische (of essentiële) olie

Etherische olie wordt ook wel essentiële olie genoemd. In elke plant zijn stoffen aanwezig waarmee de plant zich beschermt en/of zich aantrekkelijk maakt voor de insecten die voor die plant essentieel zijn voor verspreiding van stuifmeel en bestuiving. Dan gaat het niet alleen om geurstoffen – zoals bij rozen en lavendel – maar ook om stoffen die uitslag, of brandwonden veroorzaken, zoals bij brandnetels en de berenklauw.

De etherische oliën worden verkregen door distillatie en kunnen uit honderden componenten bestaan. Het zijn complexe mengsels van chemische bestanddelen die allemaal hun eigen individuele eigenschappen hebben en voorkomen in verschillende planten in verschillende concentraties. Zo zijn de rustgevende en kalmerende inhoudsstoffen uit lavendel ook terug te vinden in etherische olie van andere planten. Deze hebben dan vaak dezelfde werkzaamheid maar een andere geur, waardoor een product afgestemd kan worden op persoonlijke geurvoorkeuren. Bij het distilleren van etherische olie komt er ook een waterig deel vrij, waarin zich de in water oplosbare stoffen van de plant bevinden. Dit bijproduct wordt hydrolaat of hydrosol genoemd. Ook de hydrolaten hebben een therapeutische werken. Hydrolaten zijn milder dan etherische oliën, wat maakt dat ze veiliger zijn voor jonge kinderen.

Wetenschappelijke basis en veiligheid

Ten aanzien van de werkzame stoffen in etherische oliën is het nodige wetenschappelijk onderzoek gedaan, vooral in landen zoals Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. Er is dus veel bekend over de werking van de inhoudsstoffen van etherische oliën en hoe deze veilig gebruikt kunnen worden. Zoals er voor medicijnen (in Nederland) het instituut Lareb is, dat bijwerkingen en calamiteiten met reguliere medicijnen registreert, bestaat er voor etherische oliën het instituut Tisserand, dat (wereldwijd verzamelde) bijwerkingen en calamiteiten registreert. Net zoals geldt dat bij reguliere medicijnen onoordeelkundig gebruik niet zonder risico is, geldt dat ook voor etherische oliën. Baat het niet, dan schaadt het niet, is hier zeker niet van toepassing. Zo is de algemene regel, dat etherische oliën niet onverdund op de huid gebruikt mogen worden. Zomaar olie in het badwater druppelen is ook niet verstandig omdat de olie niet oplost maar op het water blijft drijven. De beste manier is om een paar druppels etherische olie toe te voegen aan neutrale badolie en dat kan veilig in het badwater gedaan worden. De neutrale badolie werkt dan als emulgator. Ook weten veel mensen niet dat je na een massage met een olie die citrusoliën bevat, 24 uur uit de zon moet blijven en geen hete douche of bad mag nemen, vanwege het risico van brandwonden omdat citrusoliën fototoxisch zijn. Voor kinderen onder 12 jaar en ouderen met een dunne of gevoelige huid, geldt dat de dosering (het percentage) etherische olie lager moet zijn dan voor volwassenen. En voor baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen mogen bepaalde etherische oliën in het geheel niet worden ingezet.

Hoe werkt aromatherapie

Bij aromatherapie speelt de neus een cruciale rol. Ons reukorgaan is immers rechtstreeks verbonden met de hersenen via de tractus olfactorius (= reukbaan). De receptoren in de neus kunnen wel 10 000 verschillende aroma’s kunnen onderscheiden. Het zijn deze receptoren die rechtstreeks signalen doorsturen naar het limbisch systeem. Dit systeem, een deel van de hersenstam, regelt de emotie, de motivatie, het genot en het emotioneel geheugen. Vandaar dat geur, herinnering en emotie zo nauw met elkaar verbonden zijn. De receptoren staan ook rechtstreeks in verbinding met de hypothalamus, het onderdeel dat het autonome zenuwstelsel en het hormonale systeem controleert. Aromatherapie heeft dus een rechtstreekse invloed op je hersenen. Zo maken bepaalde stoffen in etherische oliën neurotransmitters zoals serotonine en endorfine in de hersenen vrij.

Naast opname via de neus, is ook de huid een belangrijk orgaan bij de toepassing van aromatherapie. Uitwendig toegepast in massageolie is kunnen verschillende inhoudsstoffen hun werk doen, zowel bij huidproblemen, stijve spieren, verkrampingen, problemen met hoge of lage bloeddruk etc. Een aromatherapeut kan voor de cliënt een massageolie maken, met een mix van etherische oliën, die specifiek is samengesteld op basis van de door/voor de cliënt gewenste werkzaamheid (ontspannend, helend, slijmoplossend etc.) en de geurvoorkeuren van de cliënt. In de zorg is aromatherapie onder de naam aromazorg in opkomst, bij de verzorging van bijvoorbeeld doorligwonden, droge huid als gevolg van bepaalde(kanker)therapieën etc. In de vorm van tincturen of een hoge concentratie in sesamolie of een andere basisolie kunnen schimmelinfecties, jeuk door insectenbeten of anderszins, droge huid, eczeem en andere aandoeningen worden behandeld. Het spreekt vanzelf dat slechts 100% zuivere, verse, niet versneden of aangelengde etherische oliën, in aanmerking komen voor dergelijke toepassingen.

Mijn opleiding in Aromatherapie

Ik heb de eerste twee jaar gevolgd van een driejarige HBO-opleiding Klinische Aroma-therapie. Het scriptiejaar heb ik (gezien mijn leeftijd) aan mij voorbij laten gaan. Met de gevolgde twee jaar opleiding en de Nascholing Aromatherapie voor therapeuten, die ik heb gevolgd, heb ik een brede basis voor een veilige toepassing van etherische oliën. Ik bezit een gedegen kennis van risico’s, bijwerkingen, contra-indicaties en leeftijdsgrenzen voor het gebruik van etherische oliën en van de (mogelijke) interacties met reguliere medicijnen